Over het project

WhatsApp Image 2021-12-18 at 12.56.34 (1).jpg

Vanuit ieder onze eigen dromen en ambities hebben wij: India Rose en het circulaire Restaurant Elixer besloten om de expertises en ervaringen die we elk in huis hebben te bundelen om zo een voorbeeldige voedseltuin op te zetten met een bijpassend (digitaal) handboek ter imitatie van het project voor organisaties, gezinnen en individuen.

 

We hebben op circulaire wijze een voedseltuin opgezet in de publieke ruimte. Een plaats waar - zowel de geïnteresseerde als de toevallige passant - al doende, voelend en proevend kennis kan maken met het reilen en zeilen van duurzame en gezonde voedselvoorziening. Maar daar houdt het niet op; we willen de opzet van de voedseltuin ook op zo een manier registreren dat we er een heus (digitaal) handboek van kunnen maken waarmee kleine organisaties, gezinnen en individuen op eigen schaal het project kunnen imiteren.

 

Met het initiatief van De Voorbeeldige Voedseltuin hebben we als missie om op een leuke en laagdrempelige manier de wereld van het duurzame voedsel dichter bij buurtbewoners en passanten te brengen. Dat gebeurt - middels informatieborden - in de tuin zelf, online, met activiteiten en uiteindelijk als kers op de taart met een (digitale) handleiding; dat juist ook voor de leek is bedoeld.

Wie zijn wij?

Restaurant Elixer

Elixer is een restaurant in Amsterdam Zuidoost van de twee chef-koks Eva & Valentijn. Elixer is op circulaire wijze gefinancierd en opgezet met o.a. een volledig tweedehands inrichting.

Elixer functioneert daarnaast ook op dagelijkse basis met een circulaire maar daarmee ook sociale aanpak. Zo ruilen ze o.a. voedseloverschotten van lokale (hobby)telers tegen consumptie-munten en werken ze samen met de buurtbewoners aan het hergebruiken van reststromen; met o.a. een wormenbak en het inzamelen van frituurvet.

Het werken met producten uit de korte keten zit bij deze twee chef-koks goed in de vingers en ook het verwerken en hergebruiken van de reststromen loopt gestaag.

De laatste stap in hun circulaire droom is om de productie meer te integreren en zo de cirkel te sluiten.

India Rose Klap

India is een creatieve duizendpoot die zich de afgelopen jaren heeft gericht op kunstprojecten waarbij de verduurzaming van de voedingsindustrie het hoofdthema vormde.

 

Ze heeft bij deze projecten de kwesties en oplossingen die van belang zijn telkens in simpele taal vertaald naar beeld, tekst & exposities (veelal) in openbare ruimtes.

 

Hiermee won ze in 2019 o.a. een Food100 award als voedselveranderaar; waardoor ze connecties heeft kunnen leggen met interessante partijen doorheen de gehele sector die meewerken aan de verduurzaming.

 

Haar ambitie is om deze onderwerpen (nog) vaker in de publieke ruimte op de kaart te zetten.

 

.