Over de kippen
van Kipgoed...

Als prachtige aansluiting op de tuin gaan we samenwerken met het mobiele initiatief Kipgoed, die op lease basis een circulair kippenlandgoed verhuren in de vorm van een wagen met aansluitende en mobiele ren. De reden dat we willen samenwerken is in eerste plaats om ook de dierlijke schakel in de voedselketen te belichten en in tweede plaats omdat de werkwijze van Kipgoed nauw aansluit bij de onzen.

 

Bij Kipgoed staan namelijk ook duurzaamheid, circulariteit en mobiliteit centraal. Een van de uitgangspunten is bijvoorbeeld dat de eieren direct op de plaats van bestemming zijn; om te serveren in het naastgelegen Restaurant Elixer, voor directe verkoop aan buurtbewoners en om mee te geven aan de voedselbank. Doordat het een lease constructie betreft past de samenwerking ook perfect bij het tijdelijke karakter van ons eigen project; De Voorbeeldige Voedseltuin.

Het mobiele landgoed 'Kipgoed' is ontwikkeld voor maximaal 60 kippen (zonder haan), het aantal waarbij kippen elkaar nog herkennen en er daardoor nauwelijks ‘pikgedrag’ en lawaai ontstaat. De kippen scharrelen heerlijk buiten op zoek naar de lekkerste zaadjes en insecten, ze zijn tevens fantastische restverwerkers.

 

Ze wisselen regelmatig en eenvoudig van plek waardoor de grond niet belast wordt. De kippen worden bijgevoerd met een speciaal ontwikkeld volledig circulair voer, een korrel gemaakt uit reststromen van voedingsmiddelen.

 

Het mobiele landgoed is zo gemaakt dat deze bijna geheel zelfvoorzienend is. Het regenwater wordt opgevangen als drinkwater. Een zonnepaneel zorgt voor spanning op de accu’s zodat het schrikdraad en de verlichting functioneren. Een automatisch luikje zorgt ervoor dat de kippen ’s nachts veilig zitten en ’s ochtends bij de eerste zonnestralen kunnen gaan scharrelen. De mest valt apart en kan worden gebruikt voor de tuin.

In samenwerking met de initiatiefnemers van Kipgoed zullen wij het landgoed voorzien van eenzelfde stijl informatieborden als in de tuin zodat ook het verhaal van de kip in de tuin wordt meegegeven aan de bezoekers.

Boer met biologische eieren